Biljart-Cafe 
Henk & Catry Jorissen

Heelsumstraat 92
2573 NP ‘s-Gravenhage
070-3652535
Home.

Biljart Cafe.

Biljart Informatie.

Teams.

Ere Divisie.

Demo's.

Fotoboek.

Nieuwsflitsen.

Evenementen.

Links.

Sponsoren.

Gastenboek.

Contact.

WERELDTOPPERS LUISTEREN KIKA BILJART GALA OP

 

 

In het Café Jorissen aan de Heelsumstraat konden Haagse biljartfans zich tegoed doen aan de mooiste caramboles geproduceerd door Torbjorn Blomdahl en Dick Jaspers, twee voormalig wereldkampioenen in het driebandenspel. Aanleiding voor de komst van de beide wereldtoppers was de tour die het team van Van Donge & De Roo in het kader van KiKa ondernam. Café Jorissen was één van de ‘haltes’ waar geld opgehaald zou worden voor het goede doel.

Door Ronald Mooiman

 

Dick Jaspers

“We zijn erg blij dat twee zulke goede spelers nu hier zijn”, zegt café-eigenaar Henk Jorissen. “Ze willen niet deelnemen aan de play offs van de driebandencompetitie en daarom zijn ze nu deze tour begonnen.” Zelf had Jorissen de eer te spelen tegen drievoudig wereldkampioen Dick Jaspers. “Het gaat vandaag niet om winnen of verliezen”, zegt Jorissen na een grote nederlaag. “Het gaat erom dat het publiek zich vermaakt en dat er geld wordt opgehaald voor KiKa.”

 

 

Klapstuk

Het klapstuk van de avond is het duel tussen Dick Jaspers en Torbjorn Blomdahl, twee veelvraten waar het gaat om het binnenhalen van internationale driebandentitels. “We vinden het geweldig om aan deze tour deel te nemen”, vertelt Dick Jaspers vlak voor zijn partij tegen zijn ploeggenoot bij Van Donge & De Roo. “Maar eigenlijk is daar een andere reden verantwoordelijk voor. We zijn het niet eens dat we play offs moeten spelen. Die zijn in het leven geroepen om de sport op de nationale televisie te krijgen. Dat is inmiddels niet meer zo, dus heeft het spelen van die play offs weinig zin. Onze sponsor heeft zich daarom teruggetrokken voor de play offs en in plaats daarvan een tour door verschillende steden te maken voor het goede doel.”

Applaus

 

 

In de partij tussen beide wereldtoppers laten de heren zien wat een genot het kan zijn om naar de edele biljartsport te kijken. Geen snooker of poolbiljart, gewoon driebanden. Het voornamelijk seniorenpubliek geniet met volle teugen van de hoogstandjes van beide balkunstenaars. “Je wilt toch graag zo’n partij winnen. Dar ben je sportman voor. Maar als er een bal leuk ligt, probeer je hem speciaal voor het publiek, net even iets mooier te raken.”

Jeugd

Terwijl zowel Blomdahl als Jaspers aan de demonstratiepartij bezig is, probeert op een andere tafel een jeugdspeler zijn caramboles te spelen. “Biljart is niet meer populair bij de jeugd”, zegt organisator Henk Jorissen met enige treurnis in zijn stem. “De jeugd komt niet meer buiten. Die zitten liever achter hun computer spelletjes te spelen. Daardoor vergrijst het biljarten. Of de sport ten dode opgeschreven is? Ik denk het niet, maar we zullen hard moeten werken om de sport weer in de belangstelling van de jeugd te krijgen.”

Video reportage Kika Biljart Gala